Opublikowany przez: Familiepl 2021-10-20 15:59:04
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Unsplash
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin owycofaniu określonej poniżej partii chałwy ze względu na stwierdzenie w niej obecności bakterii Salmonella spp.
Bakterie Salomonelli mogą być groźne dla człowieka. Salmonella to najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii rodziny Enterobacteriaceae, które mogą powodować silne zatrucia pokarmowe występujące głownie z biegunką, wymiotami, gorączką. Czasami zatrucie może być tak silne, że potrzebna jest pomoc lekarska a nawet pobyt w szpitalu.
Przypomnijmy tylko, że sezam indyjski, z którego robi się chałwę, jest bardzo zdrową rośliną oleistą, której nasiona dostarczają bardzo wartościowych tłuszczów. Zawierają one 48-54% tłuszczu, 17-20% białka, 13,4-26% węglowodanów, 5-5,7% wody i 3,7% popiołu. 100 gramów nasion dostarcza 406-851 mg potasu, 647-774 mg fosforu, 346-579 mg magnezu, 131-415 mg wapnia i 39-122 mg sodu.
Olej sezamu zawiera wysoki poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego (do 38,84%) i linolenowego (do 46,26%).
Nazwa produktu: chałwa z pistacjami pn. TAHIN HELVA HALVA, FISTIKLI / PISTACHIO marki: KOSKA 1907, 200 g
Numer kodu kreskowego: 8 6907 10 009442
Numer partii: 212-300F/20
Najlepiej spożyć przed 26.10.2022
Dystrybutor: Kervan GmbH Flohrstr.26 Berlin 13507
Kraj pochodzenia: Turcja
CZYTAJ TEŻ >> Dzieci odtwarzają niebezpieczne sytuacje ze "Squid Games"
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.